Κουβεντιάζοντας με τη Βαλεντίνη Λουρμπά (Θέατρο Εκάτη)

Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο Παλκοσένικο την κυρία Βαλεντίνη Λουρμπά,
σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Εκάτη. Κυρία Λουρμπά σας καλωσορίζουμε στο Παλκοσένικο!

Τιμή μου η συνομιλία μαζί σας.

Έχετε μια μακρόχρονη ενασχόληση με το θέατρο. Υπήρξε κάποια στιγμή ορόσημο στη ζωή σας, κατά την
οποία αποφασίσατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με το θέατρο; Μιλήστε λίγο για την πορεία σας αυτή.

Όταν παρακολουθούσα μια παράσταση συνταυτιζόμουνα με την πραγματικότητα του ήρωα, εγκατέλειπα την δική μου, και σε δύο ώρες είχα ζήσει μια ολόκληρη ζωή. Δενόμουν με την ανασύνθεση της, την προέκτεινα, την ανέτεμνα, την ανέπλαθα, της έδινα μορφή ονείρου και με απομάκρυνε από τη συμβατικότητα και τις δυσκολίες της εφηβικής μου ζωής. Και η λύπη μιας μοναξιάς συνόδευε την επιστροφή μου στο σπίτι.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε το 2007 στην ίδρυση του Θεάτρου Εκάτη;

Η τέχνη του θεάτρου διέπεται από το πάθος της γνώσης .Η ευγλωττία των κλασικών συγγραφέων τροφοδοτούσε την σκέψη μου, εξήγειρε τη σκέψη μου, ωθούσε δύναμη στην διάνοιά μου, θαύμαζα το στοχαστικό τους ρου, που απέρρεαν τα σπουδαία κείμενά τους .Δημιούργησα το θέατρο Εκάτη, που θητεύει στο κλασικό ρεπερτόριο και βασίζεται στη δύναμη και την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σπουδαία κλασικά κείμενα, χωρίς να αλλοιώνει και να επεμβαίνει με εντυπωσιασμούς και καινοτομίες το κύρος τους.

Μετά την “Αγριόπαπια” στο πρώτο μισό της θεατρικής περιόδου, συνεχίζετε με τον Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν” στο ρεπερτόριο του θεάτρου. Τι σας ώθησε στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου;

Το gloria mundi (η δόξα που πέρασε). Ο Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν, τραπεζίτης που οι ενέργειές του βύθισαν την πόλη του στο οικονομικό χάος, εξέτισε ποινή πενταετούς φυλάκισης και στη συνέχεια κλείστηκε για οχτώ χρόνια στον πάνω όροφο του σπιτιού του, χωρίς καμία επικοινωνία με τη σύζυγό του, η οποία ζει στον κάτω όροφο και ακούει διαρκώς τα βήματα του· πάνω, κάτω, συνέχεια. Η σύζυγος, η Γκούνχιλντ, μετά τη μεγάλη ντροπή που έπληξε το γόητρο, την οικονομία και την τιμή της οικογένειας, σε ένα μόνο ελπίζει· στην αποκατάσταση του ονόματος, πράγμα που θα το πετύχει μέσω του γιου της, του Έρχαρτ, τον οποίο βλέπει σαν Μεσσία. Η δίδυμη αδελφή της, η Έλλα, είναι η πρώτη αγάπη του Μπόρκμαν, την οποία όμως άφησε για να παντρευτεί την Γκούνχιλντ και να γίνει ο τραπεζίτης, επειδή το διακύβευμα ήταν ή την Έλλα ή την Τράπεζα.* Η υπέρμετρη φιλοδοξία του, η αυταρχικότητά του, η δύναμη, ο δεσποτισμός του και η συντριβή του όξυναν την επιθυμία μου να διεισδύσω στην εσωτερική ζωή του Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν.

 

 

Ποια θεωρείτε πως είναι τα στοιχεία στο ιψενικό έργο, που το κάνουν τόσο επίκαιρο στις μέρες μας;

Η ψυχογραφική του δύναμη είναι μεγίστη και τα έργα του έχουν υφή τραγωδίας και είναι ευαγγέλιο κατά της συμβατικής κοινωνίας. Είναι ένας προφήτης που φυλάττει αφύλαχτα τα οράματα και τα όνειρα που έχει εντός του. Ξεσπά ενάντια στη ματαιότητα και τη χυδαιότητα των γύρω του.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να αυξάνονται οι προσπάθειες ανεβάσματος κλασικών θεατρικών έργων με μεταμοντέρνες προσεγγίσεις. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις αναφορικά με αυτή την επιλογή;

Τις αποδοκιμάζω, γιατί τα έργα παίρνουν μορφή ασπόνδυλη, αδυνατίζει η δομή τους και ανατρέπεται η πολύτιμη και σπάνια δραματική οικονομία και σύλληψη.

 

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι πιστεύετε πως μπορούν να αναμετρηθούν με κραταιά κείμενα του κλασικού ρεπερτορίου και να ψυχαγωγηθούν από μια παράσταση, όπως ο “Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν”; Θα προτείνατε σε γονείς να φέρουν μαζί τους τα παιδιά τους;

Το μεγάλο μέλλον ενός λαού θα υπάρξει στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του. Πρέπει να απομακρυνθέί από την ευτελή και απατηλή σκέψη. Οι γονείς πρέπει να αμυνθούν και να γίνουν ταγοί των υψηλών συλλογισμών και να υπογραμμίζουν τα κραταιά κλασικά κείμενα.

 

 

Πώς υποδέχεται τα κλασικά ανεβάσματα σπουδαίων θεατρικών έργων το θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας;

Ο θεατής θέλει να κατανοεί γιατί το θέατρο στον τομέα των κλασικών αριστουργημάτων του, δεν είναι μόνο η μαγεία, τα ωραία κοστούμια, τα σκηνικά και η κίνηση. Ο θεατής θέλει να καταλαβαίνει το δράμα των ηρώων. Το κοινό θέλει να αντικατοπτρίζει μέσα στα κλασικά έργα την εσωτερική ζωή του. Υπάρχει μια μνήμη που συντηρεί όλα αυτά.Αυτή τους υποχρεώνει να υποδεχθούν το αριστούργημα.

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες συνεργάζεστε σταθερά με μία άρτια στελεχωμένη ομάδα θεατρικών ηθοποιών. Πόσο σημαντικό είναι για μια παραγωγή να γνωρίζει πως μπορεί να εμπιστευτεί ένα καλλιτεχνικό δυναμικό, ικανό να στηρίξει την κάθε της προσπάθεια;

Η λειτουργία του έργου τεχνουργείται στην διάρκεια των προβών με εκατέρωθεν δυσκολίες. Τα χτυπήματα στο θέατρο δεν είναι μόνο σωματικά. Το θέατρο είναι επάγγελμα που έχει οικοδομηθεί πάνω σε μία συνεχή απόρριψη. Πρέπει να αποδεικνύεις στον εαυτό σου ξανά και ξανά. Ο Πλάτων ξεκινάει δημιουργώντας με το μυαλό του μια ιδανική πολιτεία, η οποία έχει ως βασικό λόγο ύπαρξης την ευδαιμονία. Όχι την ευδαιμονία κάθε ατόμου ξεχωριστά, ή την ευδαιμονία μιας τάξης, αλλά την ευδαιμονία ολόκληρης της πόλης.

 

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι περαιτέρω, κάτι που δε σας ρώτησα και επιθυμείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

“ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ”

Κυρία Λουρμπά, σας ευχαριστούμε θερμά για τη χαρά και την τιμή να σας έχουμε μαζί μας στο Παλκοσένικο και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην παράσταση, η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Εκάτη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Ανταλλάξαμε αρετές, ευχαριστώ!

 

περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.